1 Ağustos 2010 Pazar

4. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu Mersin’de gerçekleştirildi

4. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu Mersin’de gerçekleştirildi
01 Ağustos 2010 PazarSitene Ekle | Künye | Bize Ulaşın | Reklam | Giriş Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Üyelik 08:00 : Doğal sineksavara rağbet arttı |10:00 : Nevin Yanıt Avrupa Şampiyonu |09:00 : Tercih yapacak üniversite adaylarına uyarı |06:00 : ABD ekonomisi büyüdü |02:00 : Şampiyonluk için ter dökeceğiz |00:00 : ABD`de beş banka daha kapandı |17:00 : Çin uzayı en fazla kirleten ülke |04:00 : Gençleri gece bekleyen sinsi tehlike |16:00 : Türkiye`de atık yağ terörü yaşanıyor |22:00 : Kanser ilacında rekabet hazırlığı |Arama : Anasayfa Son Dakika E-DergiFirma Rehberiİş İlanlarıFoto Galeri Sektörel Haber Makina Otomasyon Proses Robotik Mekatronik Elektrik Enerji Akıllı Binalar Güvenlik Sistemleri İnşaat Çimento Konveyör Otomotiv Demir-Çelik Sac İşleme Paslanmaz Madeni Yağ Geri Dönüşüm Vinç Lojistik-İç Lojistik Ambalaj Plastik Kimya Mermer-Doğaltaş Ahşap-Mobilya Gıda Tarım-Hayvancılık Organik Tekstil Pazarlama Hakkınızda Vitrin Teknik Makale İşte Ajanda Fuarlar Seminerler Kongreler İş`te Mekan İş`te Eğlence Güncel Haber Ekonomi Aktüel İş`te Eğitim İş`te Sağlık Kültür Sanat Teknoloji Çevre Spor Turizm Söyleşi Konuk Yazarlarımız İşletmecilik Kısa-Kısa Haftanın AnketiHABERORTAK.com'da daha fazla nelere yer verelim?
Sektörel haberler
Güncel haberler
Spor haberleri
Sağlık haberleri
Aktüel haberler





Çok OkunanlarABD`de beş banka daha kapandıGençleri gece bekleyen sinsi tehlikeŞampiyonluk için ter dökeceğizABD ekonomisi büyüdüDoğal sineksavara rağbet arttıNevin Yanıt Avrupa ŞampiyonuEnerji 12-03-2010 / 16:034. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu Mersin’de gerçekleştirildi‘Güneş Bizim İçin Çalışıyor’ ana temalı 4. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu Mersin’de gerçekleştirildi.Yazının Devamı

Etkinlikte Türkiye’de güneş enerjisi sektörünün gelişiminde nasıl bir yol haritası izlenmesi gerektiği tartışılırken, güneşe dayalı ısıtma sistemleri ile ithal doğalgaz bağımlılığının da azaltılabileceği aktarıldı. Güneş enerjisinin termal kullanımı açısından da ülkemizin çok önemli potansiyele sahip olduğu belirtilirken, yine fotovoltaik pillerin (PV) yerli üretiminin teşvik edilmesi gerektiği vurgulandı.

TMMOB Makina Mühendisleri Odasınca düzenlenen ‘Güneş Bizim İçin Çalışıyor’ ana temalı 4. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu 6–7 Kasım 2009 tarihlerinde Mersin’de gerçekleştirildi. 21 bildiri sunulan sempozyumda ‘Türkiye’de güneş enerjisi sektörünün gelişiminde nasıl bir yol haritası izlenmeli’ konulu bir panel düzenlenirken; güneş enerjisi ile ısıtma yardımcı kursu, fotovoltaik (gün elektriği) güç sistemlerinin projelendirilmesi ve uygulama esasları konulu eğitimler de gerçekleştirildi.



4. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu’nda yapılan, değerlendirmeler ve elde edilen sonuçlar şöyle özetlenebilir:
“Krizin özel sektör enerji yatırımlarında ertelemelere neden olarak uzun vadede yeni ve daha etkili enerji krizlerine ve ekonomide daralmaya neden olması, beklenmeyen bir sonuç olmayacaktır. Her şeye karşın ülkemiz enerji politikasının yeniden şekillendirilmesi için önümüzde bir fırsat ve zaman olduğunu düşünebiliriz.
Gelişmiş ülkeler sadece enerji güvenliği için değil aynı zamanda önemli bir ekonomik yatırım, yeni istihdam ve yeni bir egemenlik alanı olarak teknoloji egemenliğini değerlendirmektedir. Önümüzdeki dönemde dünyanın güçlü ülkeleri fosil kaynaklar üzerindeki etkinliklerini sürdürmeye çalışırken yeni teknoloji pazarındaki paylarını artırmak üzere rekabet edeceklerdir. Yapılan projeksiyonlarda 2040 yılına kadar dünya enerji gereksinmesinin % 26’sının güneşten karşılanabileceği ve 2 milyondan fazla kişiye istihdam sağlanabileceği görülüyor.

“YERLİ TEKNOLOJİ ÜRETİMİNE AĞIRLIK VERİLMELİ”
Türkiye, uluslararası kuruluşların özellikle yenilenebilir enerji için Türkiye’ye sundukları cazip finansman olanaklarının arkasında bir ‘teknoloji pazarı’ yaratma düşüncesinin bulunduğunu unutmamalı, yerli teknoloji üretimine ağırlık vermelidir.
Güneş enerjisi, yenilenebilir kaynaklar içinde en şanslı konumda olduğumuz bir alandır. Ülkemizin yüksek güneş enerjisi potansiyeli, ülke sathına dağılım ve her türlü uygulama için elverişli konumdadır. Bu alandaki bilgi birikimi ve mevcut teknik alt yapımız, bu enerji kaynağını büyük bir katma değere dönüştürme imkânını önümüze koymaktadır.
Güneş enerjisi açısından Doğu Karadeniz hariç bir ‘güneş ülkesi’ diyebileceğimiz Türkiye’nin yıllık ortalama toplam güneşlenme süresi 2.640 saattir ve günde 7,2 saate karşılık düşmektedir. Yılda metre kareye ortalama 1311 kWh ışınım şiddeti düşen ülkemizde bu enerjinin kullanım alanlarının yaygınlaşmasını sağlayacak yerli ve yeni teknolojilerin üretimi ve kullanımının sağlanması mümkündür.
Türkiye’nin brüt güneş enerjisi potansiyeli 87,5 milyon ton eşdeğer petrol (TEP) olarak belirtilmektedir. Bunun 26,5 milyon TEP’i ısı üretimine, 8.75 milyon TEP’i ise elektrik enerji üretimine elverişli miktarlar olarak belirtilmektedir. Ancak ETKB verilerine göre güneş enerjisi kullanımı 2007’de 420 bin TEP iken, 2008’de 418 bin TEP olmuştur. 2008’deki 28,3 milyon TEP yerli kaynak üretimimiz içinde % 1,5’un altında pay almıştır. 107 milyon TEP enerji tüketimimiz içinde ise bahse değer bir payı zaten yoktur.
Türkiye’ye gelen güneş ışınımının sadece yüz binde ikisinden yararlanılmaktadır. Şu anda 22 milyon konut içinde yalnızca 3,5–4 milyon konutta güneş enerjili sıcak su sistemi bulunduğu tahmin edilmektedir. Bu sistemlerin enerji getirisi yaklaşık 500–600 milyon dolardır. Oysa bu sistemlerin yaygınlaştırılmasıyla yalnızca bu alandan 3–3,5 milyar dolar daha ısıl enerji katkısı gerçekleşebilecektir.

“GÜNEŞE DAYALI ISITMA SİSTEMLERİ İLE İTHAL DOĞALGAZ BAĞIMLILIĞININ AZALTILABİLMESİ MÜMKÜN”
Teşvik edildiği takdirde güneşe dayalı ısıtma sistemleri ile ithal doğalgaz bağımlılığının azaltılabilmesi mümkündür. Türkiye bu konuyu yeterince tartışmamakta ve sadece güneşten elektrik üretimi konusunu gündemde tutmaktadır.
Geçtiğimiz aylarda gündeme gelen yenilenebilir enerji kaynaklarının daha fazla kullanılmasını teşvik etmeyi amaçlayan yasa taslağında, güneş enerjisinden üretilen elektrik enerjisi için uzun süreli yüksek alım garantileri vardı. Teknolojinin hızlı bir şekilde geliştiği bu enerji kaynağı için verilmiş bulunan bu avantaj, tartışılarak makul hale getirilebilirdi...

“TÜRKİYE GÜNEŞ ENERJİSİNİN TERMAL KULLANIMI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ POTANSİYELE SAHİP”
Diğer yandan güneş enerjisi uygulama tartışmalarının sadece elektrik açısından ele alınması doğru değil. Türkiye hemen her bölgesinde güneş enerjisinin termal kullanımı için çok önemli potansiyele sahiptir. Bu konuda gelişen yerli teknoloji olmasına rağmen sadece elektrik üretimine odaklanmak, bu önemli kaynağın göz ardı edilmesine ve yeterince kullanılmamasına yol açmaktadır. Bu kaynağın ülkemize kazandırabilecekleri ve yöntemleri konuşulurken, Türkiye’nin bir ‘teknoloji pazarı’ olmadan kendi araştırmacısı ve mühendisi ile bu kaynağı nasıl en fazla değerlendirebileceğinin de konuşulması gereklidir.

“YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI İLE İLGİLİ MEVZUAT YENİDEN YAPILANDIRILMALI”
Enerji ile ilgili yasalarımızda güneş enerjisi çok az ve yetersiz bir yer tutmaktadır. Özellikle güneş enerjisinin ısı olarak kullanımını teşvik eden özel yasa ve mevzuat düzenlemeleri hızla yürürlüğe koyulmalıdır. Yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili mevzuat yeniden yapılandırılmalı, şimdiye kadar piyasa işleyişinde görülen aksamalar dikkate alınmalı, ilgili tüm tarafların (üniversite, meslek odaları, uzmanlık dernekleri, sanayi kuruluşları) katılımları sağlanarak ‘Yenilebilir Enerji Stratejisi ve Faaliyet Planı’ ile entegre bir çerçeve yasa, yeni bir ‘Yenilebilir Enerji Destekleri Yasa Taslağı’ hazırlanmalıdır.
Güneşten elektrik enerjisi elde edilmesi ve uzun vadede başarılı sonuçlar alınabilmesi için öncelikle teknoloji seviyesi tespit edilmeli; Ar-Ge faaliyetlerinin kapsamı ve yöntemi belirlenmeli, takiben pilot tesis, üretim tesisleri ve imalat montaj aşamaları planlanmalıdır.
Güneş enerjisinden elektrik üretecek tesislerde kullanılacak yerli katkı oranına göre verilecek teşvik ve destekler, yerli teknolojinin geliştirilmesine katkı sağlayacaktır.
Güneş santrallerinin kurulması için kullanılacak arazilerin özelliklerinin çok iyi tanımlanması ve bu arazilerin envanterinin öncelikle belirlenmesi, bu sahalara iletim ve dağıtım sistemlerine bağlantı için imkânlar önceden hazırlanmalıdır.
05.12.2008 tarihli Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nin 22. maddesi, güneş enerjisini daha açık destekleyecek şekilde yeniden düzenlenmeli; güneş enerjisinin güçlü olduğu bölgelerdeki yeni binalarda güneşten sıcak su ısıtması ve ısıtma soğutma sistemi desteği, zorunlu uygulama haline getirilmelidir.
İmar mevzuatında değişiklik yapılarak, yeni imar planlarının güneşten en fazla yarar sağlayacak şekilde yapılabilmesine imkân verilmeli; güneşe, doğal enerjilere ve yerel ekolojik sistemlere uygun kent planları yapılmalı, yerleşimlerde güney cephelerin seçimi sağlanmalı, tüketilen enerjiyi doğal kaynakları ve atıkları ile üretebilen mahalle ve kentler tasarlanmalı; yapı cephelerinin, ısıtma-soğutma gereksinimlerine uygun biçimde tasarımı özendirilmelidir.

“GÜNEŞ KOLEKTÖRLERİNİN TÜKETİCİ BAZINDA KULLANIMI TEŞVİK EDİLMELİ”
Güneş enerjili sıcak su sistemlerinin yaygınlaşması ile güneş kolektörlerinin tüketici bazında kullanımı teşvik edilmeli, kolektörler ve aksesuarlarında KDV % 1’e düşürülmelidir. Düşük gelir gruplarının güneş enerjisi tesisi edinerek sıcak su kullanımına geçebilmelerine yönelik kamu tarafından doğrudan maddi destek sağlanmalıdır.
Güneş enerjili sıcak su kullanımının daha az yaygın olduğu bölge ve kesimlerde kat mülkiyeti açısından sorun yaratan çatılara güneş enerjisi sistemleri konulmasına ilişkin ortaya çıkan sorunları çözüme kavuşturan yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
Metrekareye güneş enerjisi miktarının Avrupa ortalamasının ortalama iki katı olduğu güneş ülkesi Türkiye’de, güneş enerjili eko-mimari uygulamaları başlatılmalıdır. Ek maliyet getirmeden % 30’lara varan ısı kazancı sağlayan mimari özellikler kullanılmalıdır.
Konutlarda doğal enerji üreten sistemlere geçilmeli, yapıların çatılarında güneş pili uygulamaları başlatılmalıdır. Yeni yapılan binalarda güneş ısı sistemleri zorunlu hale getirilmeli, bu sistemlerin eski yapılarda uygulanabilmesi özendirilmelidir. Toplu konutlar ve yapı adaları güneş enerjili ve ekolojik olarak tasarlanmalıdır. 25.10.2008 tarihli yönetmeliğin 24. maddesi ile TOKİ için getirilmiş bulunan yükümlülük, tüm toplu konutlar ve kooperatifler için zorunlu hale getirilmelidir
Güneş enerjili sıcak su toplayıcılarına ilişkin TSE standartlarının eksiklikleri giderilerek güncellenmeli, paket ve toplu sistemlerin üretimi ve montajına dair yeni standartlar uygulamaya geçirilmelidir.
Güneş enerjisi sistemlerinin testlerinin yapıldığı akredite laboratuarların ulusal düzeyde oluşturulması ve yaygınlaştırılması için gerekli çalışmalar yapılmalı, yurtdışındaki laboratuarlara ödenen test ücretlerinin yurtiçinde kalması sağlanmalıdır.
Görsel çirkinliğe sebep olan doğal sirkülâsyonlu sistemlerin ortadan kalkması için pompalı güneş enerjisi sistemlerinin kurulmasının yaygınlaşmasına yönelik düşük KDV uygulanmalı, bu sistemi kullanan binalar için çevre temizlik veya emlak vergisinden bir sürelik muafiyet v.b. teşvikler getirilmelidir.
Çevre ve Orman Bakanlığı’nın orman köylerine yönelik olarak köylünün maddi destekli ve 3 yıl vadeli olarak güneş enerjisi sistemi sahibi olması için yaptığı ORKÖY projesinin benzeri ova köyleri, kasabalar, ilçeler ve şehirlerin kenar mahalleri için de uygulanmalıdır.
Jeotermal ve rüzgar enerjisinin mevcut olduğu bölgelerde güneş enerjisi ile entegre sistemler oluşturulmalıdır.

“FOTOVOLTAİK PİLLERİN (PV) YERLİ ÜRETİMİ HEDEFLENMELİ VE TEŞVİK EDİLMELİ”
2010 sonrasında kuruluş maliyetleri düşeceği öngörülen fotovoltaik pillerin (PV) yerli üretimi hedeflenmeli ve kamu tarafından teşvik edilmelidir.
PV Güç Sistemleri ve Toplamalı Sistemlerin üretim maliyetlerinin düşürülmesi için, DPT öncülüğünde, üniversiteler, sektör temsilcileri, ETKB, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Odaları ve Meslek Odalarının temsilcilerinin katılımı ile ulusal düzeyde stratejik bir eylem planı geliştirilerek uygulamaya konulmalıdır.
Kamusal kullanıma açık ve kamu idareleri tarafından düzenlenip, işletilen tüm açık alanlar, parklar caddeler ve sokaklar, güneş enerjisi ile aydınlatılarak tanıtım yapılmalı, öncelikle okullar ve kentlerdeki kamu binalarında güneş sistemlerine geçilmelidir”.


HABERİN DEVAMI İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKLERİ TIKLAYINIZ:

Permak güneş sistemleri ile kendi elektriğinizi kendiniz üretin

Isısan ‘3E’ felsefesine uygun olarak enerji verimli ürünler sunmaya devam ediyor

Onduline’den enerji üreten yeşil çatı

İşadamları güneş ve rüzgar enerjisine yatırım yapsın

Braas güneş enerjili çatı sistemleri

Baymak yeni güneş kolektörleri, ‘solar keymark’ sertifikasını aldı

4. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu Mersin’de gerçekleştirildi






Bu Haber 1089 kez Okunmuş

ST. Elektrik-Enerji Dergisi / Ocak 2010
Yorumlar Toplam 0 Yorum Yapılmış Bu Yazı İçin Henüz Yorum Yapılmamış
Diğer Haber Başlıkları [ Tüm Haberler ]
Doğalgazda kaynak ülke arayışı sürüyorİran`da nükleer füzyon reaktörü çalışması başladıGüneş evleri soğutacakEnerjide yatırım için 46 proje bekliyorTürkiye`nin enerji talebi iki kat artacak
ABD`den enerji sektörüne 1 milyar dolar yatırımAkkuyu`ya nükleer santral kurulacakDünyanın en büyük enerji tüketicisi belli olduGE’den milyonlarca Euro’luk inovasyon yarışmasıNükleer santral anlaşması onaylanmamalı



1 2 3 4

Kurumsal Yazarlarımız Kimin poposunu tekmeleyeceğimi bulun!Halefşan Sümen Önce pastayı büyüt, sonra paylaşırsınRecep AkbayrakE-Bülten Üyeliği
Adınız Soyadınız
Email :
Firma Adı :
Gazete Manşetleri Gazete SeçinizYeni ŞafakVakitZamanMilli GazeteYeni AsyaBugünAkşamBir GünCumhuriyetDünyaFanatikFoto MaçFoto SporHürriyetMilliyetRadikalReferansSabahStarTakvimTercümanTürkiyeTaraf Son Yorumlananlar İmza Kampanyası sona erdi... 31 Yorum Yapıldı CHP`den taşeron ve sözleşmeli personelle ilgili kanun teklifi 101 Yorum Yapıldı Açıköğretim Lisesi kredileri düşürülsün istiyorum (imza kampanyası) 891 Yorum Yapıldı» Emekli Maaşları » Memur Maaşları » Cam Balkon » Memur
» Milli Piyango » Süper Loto » Şans Topu » Sayısal Loto
» E-Okul » Haber » Recep İvedik 3 » Prenses ve Kurbağa
» Morganlar Nerede? » Ejder Kapanı » Avatar » Sinema
» Adanalı » Sakarya Fırat » Canım Ailem » Hanımın Çiftliği
» Aşk-ı Memnu » Ezel » Kurtlar Vadisi Pusu » Dizi
» Eskişehirspor » Antalyaspor » Gençlerbirliği » Gaziantepspor
» Bursaspor » Ankaragücü » Trabzonspor » Spor

Künye | Bize Ulaşın | S.K.E | Anasayfam Yap | RSS | Site Map | Firmalar | Arama Haritası Sitemiz internet üzerinden yayın yapmaktadir. Tüm Hakları Saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek: info@haberortak.com | Görsel Tasarım ve Yazılım : eticaret © 2008
İş Dünyası | Sektörel Tanıtım TV | Haber Ortak

Hiç yorum yok: