7 Mart 2011 Pazartesi

Yenilenebilir Enerji & Tasarruf

Yenilenebilir Enerji & Tasarruf



ANASAYFASite KrokisiMakaleler ÖzetiKURUMSALŞirketProjelerPartnerlerimizİletişimAlmanyaTürkiyeBaşvuru FormlarıBayilik Başvuru FormuMüşteri Başvuru FormuGaleriVideoALTERNATİF ENERJİHidroelektrikRüzgar EnerjiFotovoltaikTermik EnerjiBAYİBayi ProjeleriBayilerTİCARİPiyasaMontajMimariÜrünlerDosyalarTEKNOLOJİGüneş PiliRüzgar TürbiniGadgetsBilimGüneş KolektörüİnvertörŞarj RegülatörAkumülatörDEVLETGenelgeKanunZİYARETÇİDavetiye GönderFlaş Haber ArşiviZiyaretçi DefteriSSSBLOGMAĞAZAFORUMYenilenebilir Enerji & Tasarruf
Ali Sağlam tarafından yazıldı.
Pazartesi, 03 Ağustos 2009 11:05
Alternatif Enerji -- Tasarruf - Yenilenebilir enerji sistemlerine duyulan ilgi oldukça yüksek olsa dahi bilhassa güneş pili ( Fotovoltaik) sistemlerine yaklaşım hatalı. Sözde %90 enerji tasarrufu, bedava elektrik vs. kavramlar dilden dile dolaşıyor. Doğru mu? Yenilenebilir enerji sistemleri ile tasarruf yapılacağını zannediyorsanız, kısacası yanılıyorsunuz. Yenilenebilir enerji sistemleri (ne tür olursa olsun) tasarruf değil üretim sistemleri. Yenilenebilir enerji sistemleri sayesinde hiçbir zaman ne %90 tasarruf yapabilir ne de bedava elektrik üretebilirsiniz. Aslını sorarsanız, tasarruf oranı %0 ve elektrik üretiminin de bedeli var!

Enerji Tasarrufu nedir?

Enerji tasarrufu, üretimde, konforumuzda ve iş gücümüzde herhangi bir azalma olmadan enerjiyi verimli kullanmak, israf etmemektir. Aynı işi daha az enerji kullanarak yapmaktır.
Günümüzde kulladığımız elektrik aletlerin sayısı gitgide çoğalıyor, gelişiyor ve konforumuzu muazzam şekille arttırıyor. Elektrik aletlerin enerji tüketimi son 10-30 yıla göre azalmış olsa dahi, o aletlerin yarattığı konfor ve kullanılan alet sayısı tüm bu gelişimi yok ediyor diyebiliriz. Tasarrufu engelleyen aletler: (Uzaktan kumandolu, trafolu, dokunmatik şartelli ve tabii ki akkor aydınlatma ürünleri)

Bir televizyon kullanım süreci içinde 100 Wh ve nöbet modunda (Stand-by) 5 Wh tüketim yapıyor. Her gün ortalama 4 saat televizyon kullanıyor ise ve geri kalan süre içinde Stand-by durumunda olduğunu düşünürsek o zaman bir yıl içinde toplam tüketim 182,5 kWh. Toplam tüketimin %20 oranını Stand-by durumunda olduğunu bilmeniz önemli, çünkü televizyonu kullanmasanız dahi tüketim yapıyor. Neden mi? Uzaktan kumando sayesinde olduğunuz yerden kımıldamayarak telvizyonu açabilesiniz diye.

Bir elektrik aletinin gerçek kapatma şarteli bulunmuyor (dokunmatik şartel) ve trafo içeriyor ise o zaman bekleme modunda ortalama (ürün ürün değişiyor) 5-30 Wh tüketim gerçekleşiyor. Aletlerinizin nöbet modunda tüketimini ölçmek için ölçü aleti kullanarak öğrenmeniz zor olabilir, çünkü en iyi ölçü aletleri 1,5 W üzeri gösterebiliyorlar.

Sorun aslında nöbet modunda gerçekleşen tüketim değil, sorun nöbet modunda duran, nöbet modunda tüketimi yüksek ve uzun süre kullanılmayan aletlerden kaynaklanıyor. Almanya'da bir evde kullanılan ve nöbet modunda duran aletlerin yıllık tüketimi 100 € değerinde. kWh 0,19 € aldığımızda yıllık tüketim 500 kWh. Daha iyi algılayabilmeniz için. Elektrik süpürgesini neredeyse 500 saat veya 20 gün durmadan çalıştırabilirsiniz!

Yenilenebilir enerji sistemleri sayesinde tasarruf yapılmaz, tasarrufu kulladığınız aletler sayesinde ve kullanım biçimiyle yapabilirsiniz.
Tasarruf yapmak istiyorsanız, aleti pirizden ayırınız!
Bedava Elektrik

Yenilebilir enerji sistemlerinde kullanılan enerji kaynaklarının fatura kesmediği doğrudur ama bu bedava elektrik enerji üretimi demek değildir. Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanabilmeniz için yatırım yapmanız gerekir. Kısacası, ne güneş ne de rüzgar sizlere faturayı keser, faturayı ürünün üreticisi veya sistem kurucusu sizlere keser.
Güneş ve rüzgar fatura kesmez, faturayı sistemi üreten ve kuran keser!
"Güneş pili sistemleri sayesinde bedava elektrik üretimi gerçekleşmiyor ise, neden yatırım yapayım?" sorusunu bizlere yöneltebilirsiniz ve bu soruyu sormak doğal hakkınız ve ayrıca haklısınız! Elektrik şebekesine bağlı bölgede bir şahısın güneş pili sistemlerine yatırım yapması mantıklı değil, çünkü şu an Türkiye'nin alt yapısı şebekeye bağlanabilir sistemler için hazır değil ve bunun dışında teşvik yasası ne zaman çıkacağı ve yürürlülüğe geçeceği henüz belli değil.

Tabii ki şebeye bağlı bölgelerde güneş pili sistemi kurma gereksimi olabilir. Mesela elektrik kesintisinin sık meydana gelen bölgelerde, elektrik kesintisini önlemek için şebekeye entegre sistemler kurulabilir. Bunların işlemi UPS - kesintisiz güç kaynayı gibidir ve şu an piyasada bulunan UPSlerden daha iyi ve kapasitesi daha yüksektir.

Otark veya ada sistemleri genel olarak mecburi yatırım gerektiren sistemlerdir. Ada sistemleri, şebekenin olmadığı, şebekeye uzak veya şebeke hattının döşeme maliyeti yüksek olan bölgelerde kurulur. Mesela yayla veya dağ evlerinde, sulama sistemlerinde, yatlarda, karavanlarda vs. Ada sistemlerinde temel olarak yapılan yatırım için geridönüşüm hesaplaması yapmanız yersizdir, çünkü bu sistemler sayesinde yaptığınız elektrik enerji üretimini şebekeden aldığınız elektrik fiyatından daha yüksektir.

Yenilenebilir enerji sistemleri için kullanılan enerji kaynakları sınırsız olsa dahi, elekterik enerji üretimi yatırım yapmadan gerçekleşmeyeceği kesindir. Bundan dolayı Bedava Elektrik kavramı yanlış ve hatalıdır. Güneş pili sistemlerine şebekeye bağlı bölgelerde yatırım yapılması ancak teşvik yasasının çıkmasından sonra tavsiye edilir, çünkü güneş pili sistemleri ile gerçekleştirdiğiniz kWh şebekeden aldığınız kWh göre daha pahalıya satabileceksiniz.
..Bedava Elektrik kavramı yanlış ve hatalıdır!


Bir kWh satış fiyatı 0,3 € ve şebekeden alış fiyatı 0,15 € ise, elinize 0,15 € kalıyor. Bu sizin kazancınız demektir ve yatırım yapmanız mantıklıdır ve yaptığınız yatırımın geri dönüşümü normal şartlar altında 10 yıldır. Tabii ki net bir rakam şu an söylenemez, çünkü finansal şartlar, teşvik yasasında öngörülen fiyatlar vs. şu an netleşmemiştir.

Yenilebilir Enerji Sistemleri ve Tasarruf

Yenilenebilir enerji sistemleri ile tasarruf yaparım diye yatırım yapmaya kalkışıyorsanız, hiç yapmayın. İlk önce tüketicilerinizin tasarruflu olmasına dikkat edin, sık kullanılmayan tüketicileri pirizlerden ayırın, aydınlatmalanızı fluorasan aydınlatma ürünleri ile gerşekleştirin, binanın yalıtımına dikkat edin veya yok ise yatırım yapını Enerji tüketimimizin %76'si isıtma için kullanılmaktadır. Isı yalıtım önlemlerinin alınması ile bu kayıplar azaltılabilir. Binaların yalıtımı ile %25 den %50’ye varan yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Üretim ve tasarruf iki ayrı bir dünyadır. Şirketimiz sizlere sistem tasarlamadan önce tüketicilerinize göz atar ve tasarruf yöntemlerini araştırır. Genel anlamda üretime geçmeden önce tüketimi düşürmeniz tavsiye edilir.

Bu makaleyi sitene aktar


Sitende bu makaleye yönlendirme yapmak istiyorsan,
aşağıdaki kodu CTRL+C tuşuna basarak kopyala ve sitene ekle.



Ön izlenim :

Yenilenebilir Enerji & Tasarruf
Pazartesi, 03 Ağustos 2009
© 2011 - Güneş Pili Ltd. Şti. - Sınırsız Temiz Enerji



Yorumlar
+3 # teşekkürler — 2009-08-03 23:42
düşünme gücünüzharika insanlara faydalı olmaya çalışmanızdan dolayı sizlere teşekkürlerimi sunarım ellerinize sağlık
Cevap | Alıntı ile cevap | Alıntı +4 # Teşekkürler — 2009-12-13 01:47
Bizi çok iyi aydınlattınız, yazılarınız gerçekten çok mantıklı.
Sizlere teşekkürlerimi sunuyorum...

İyi çalışmalar.
Cevap | Alıntı ile cevap | Alıntı +2 # Görüş açısı! — Ali Mucurlu 2009-12-31 09:36
Sistemin avantajlarının yanında bu yanlarınıda görebilmeniz gerçekten uzmanca bir davranış.Bize verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederiz.
Cevap | Alıntı ile cevap | Alıntı 0 # Güzel — 2010-01-08 08:12
Makalle için teşekkürler, güzel olmuş.
Cevap | Alıntı ile cevap | Alıntı -1 # Solar Panel — 2010-01-30 06:28
Sistem çok mantıklı ve yararlı ellerinize sağlık.Bir şey daha sormak istiyorum.Türkiyede Solar Panel üreticisi yokmuş ve tümürünler ithalmiş.Biraz araştırdım , İzmirde DATA TSP firmasının ilk üretici olduğunu öğrendim. Buda ülkemiz için örnek bi hareket sanıyorum.
Tekrar teşekkürler
Cevap | Alıntı ile cevap | Alıntı 0 # RE: Solar Panel — Ali Sağlam 2010-02-02 14:02
DATA TSP sitesine girerek ürünlerini inceledim. Sadece bir tane PV 210 Wp ürünleri var. Merak ettiğim konu DATA TSP gerçekten üretim yapıyorsa, ürünleri neden piyasada bulunmuyor, bunun dışında şu an Türkiye şartlarına uygun neden ürün çıkarmıyorlar? PV210 Türkiye şartlarına uygun olmayan bir ürün, ne 12 V ne de 24 V ada sistemlerinde kullanılabiliyo r, kullanım alanı şebekeye bağlı sistemler veya özel MPP şarj regülatör gerektiriyor. Zannederim DATA TSP yurt dışına ihracat yapıyor, ama referansları bulunmuyor. Belki konuyu DATA TSP aydınlatabilir.
Cevap | Alıntı ile cevap | Alıntı Yorum listesini yenile
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için.Yorum ekle
Resminizi görüntületmek için gravatar.com sitesine üye olmanız gerekmektedir.
İsim (gerekli)
E-Posta (gerekli)
Konu


1000 karakter kaldı
Sonraki yorumları bana bildir


Yenile


Gönderİptal
JCommentsAnasayfa

Makaleler
KünyeKurumsal

Şirket
Projeler
Partnerlerimiz
Bayilik Başvuru Formu
GaleriAlternatif Enerji

Hidroelektrik
Rüzgar Enerji
Fotovoltaik
Termik Enerji
Bayi


Bayi Projeleri
BayilerTicari

Piyasa
Montaj
Mimari
ÜrünlerTeknoloji

Güneş Pili
Rüzgar Türbini
Gadgets
Bilim
Güneş Kolektörü
İnvertör
Şarj Regülatör
AkümulatörDevlet

Genelge
Kanun
Blog

SSS

Mağaza
© 2009 Güneş Pili™ Ltd. Şti.

Hiç yorum yok: