8 Ağustos 2010 Pazar

Hangi Güneş Panelini Seçelim - Elektrik,Enerji,Aydınlatma,Proje,Solar Energy

Hangi Güneş Panelini Seçelim - Elektrik,Enerji,Aydınlatma,Proje,Solar Energy
KAPAT



ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE İLETİŞİM
08 Ağustos 2010 Pazar 13:53:55

Automation Fair'10Electric Fair'10Energy Fair'10Solar Fair'10 11:17 - Weidmüller Stripax el aletleri
11:16 - Rüzgar için Yıldırım ve Aşırı Gerilime Karşı Koruma


Anasayfa
Güncel HaberlerŞirket HaberleriÜrün HaberleriFuar ve KongreElektrik VideoTeknik BilgilerUzman GözüyleRoportajlarLinkler
Enerji Yöneticiliği
HES Ve Nükleer Enerji Santralleri
25 Haziran 2010
07 Mayıs 2010
Musfafa Fazlıoğlu
Sedat Mısır

GOOGLE TRANSLATE



Gadgets powered by Google


OTOMASYON HABER


GÜNEŞ HABER


ÖNEMLİ LİNKLER
TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
EİE
EPDK
TEİAŞ
TEDAŞ
TETAŞ
EÜAŞ
Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğü
EPIA
ASES
ANKET

Sitemize Nasıl Ulaştınız

Arama Motorlarından
Arkadaşımdan
Tesadüf



Tüm Anketler
HAVA DURUMU
ADANA ADIYAMAN AFYON AĞRI AKSARAY AMASYA ANKARA ANTALYA ARTVİN AYDIN BALIKESİR BARTIN BATMAN BİLECİK BİNGÖL BOLU BURDUR BURSA ÇANAKKALE ÇANKIRI ÇORUM DENİZLİ DİYARBAKIR DÜZCE EDİRNE ELAZIĞ ERZİNCAN ERZURUM ESKİŞEHİR GAZİANTEP GİRESUN GÜMÜŞHANE HAKKARİ HATAY IĞDIR ISPARTA İSTANBUL İZMİR KAHRAMANMARAŞ KARABÜK KARAMAN KARS KASTAMONU KAYSERİ KIRIKKALE KIRKLARELİ KIRŞEHİR KİLİS KOCAELİ KONYA KÜTAHYA MALATYA MANİSA MARDİN MERSİN MUĞLA MUŞ NEVŞEHİR NİĞDE ORDU OSMANİYE RİZE SAKARYA SAMSUN SİİRT SİNOP SİVAS ŞANLI URFA TEKİRDAĞ TOKAT TRABZON TUNCELİ UŞAK VAN YALOVA YOZGAT ZONGULDAK
Detaylı bilgi için resmin üzerine tıklayın.
Anasayfa » Teknik Bilgiler


Hangi Güneş Panelini Seçelim
02 Ağustos 2010, 00:04 Musfafa Fazlıoğlu

Hangi Güneş Panelini Seçelim

Hangi Paneli Seçmeliyim

Bir hücrede, üretim teknolojilerinden kaynaklanan 3 ana unsur vardır;Birincisi; öncelikle soğurduğu güneş ışığıyla elektron - delik çiftlerini tetikleyip, harekete geçiren, yarı iletken ana hammaddesi. İkincisi; yarı iletkende ancak ışınım soğurması neticesinde tetiklenen elektron ve delikleri normalde birbirinden ayrı tutan geçit ( junction ) katmanı. Üçüncüsü; hücrenin ön ve arkasında, yani pn katmanlarında oluşan akımın dış devreye akmasını sağlayacak kontaklar.Seçilen yarı iletkenin cinsine göre, kristalin ve ince film olmak üzere 2 ana grup hücre vardır.

Kristalin solar hücreler : Pazar payı %78- %80

Kristalin silikon, mikroelektronik endüstrisindeki bilgi birikimi ve tecrübelerden yararlanılarak geliştirilmişlerdir ve günümüzdeki hücrelerin çoğunda bu malzeme kullanılır.%32´lik teorik verimlerine karşın pratikdeki %11 - %16 verimlilikleriyle genel olarak güneş ışığını çok iyi soğuramaz ve bir kaç yüz mikrona kadarki oldukça kalın bir tabakadan oluşurlar. Endüstride iki çeşit kristalin silikon kullanılır. İlki, yüksek saflıktaki mono – kristal bloklardan elde edilen 150 mm cap ve 350 mikron´a kadarki kalınlıklardaki wafer disklerden üretilen monokristal ve ikincisi de silikon blokları önce çubuklar ve sonra da wafer´lar halinde keserek elde edilen multikristal silikon. Pazardaki kristalin hücre imalatında genel eğilim, multikristal teknolojisidir.Mono ve multikristal hücreler, içine Bor ( p tipi katkı malzemesi ) katkılanmış olan Si wafer levhasının üst yüzeyine Fosfor ( n tipi katkı malzemesi ) katkılanarak bu şekilde yarı iletken özellik kazandırılan Si malzemeden üretilirler.Hücrenin üst ve alt yüzeylerine, hücrenin üst üzerine düşen günes ışığıyla katkılı Si malzemede oluşacak akımı hücre içersinde en az elektriksel direnç kaybıyla, en etkin şekilde toplayacak bağlantı terminalleri baskıları yapılır.Her Si hücre yaklaşık olarak 0,5 V gerilim üretir. Böylelikle 12 V bir akünün şarj edilebilmesi için 36 adet hücrenin seri bağlandığı paneller kullanılırlar ( 36 * 0,5 V = 18 V ). Bu hücreler sertleştirilmiş, yüksek geçirgen özellikli cam altında ve kendilerini çok iyi muhafaza edecek malzeme ( EVA ) içersinde, yüksek güvenilirlikli ve dış ortama dayanıklı, 25 yıla kadar garantili paneller oluştururlar.Paneller uluslararası standart enstitülerinde titiz sertifika koşullarını sağlayacak şekilde dizayn edilirler.

İnce film solar hücreler : Pazar payı % 18- % 20

Bitmiş panelin yaklaşık %40 - 50 maliyetini oluşturan kristalin silikon wafer´lerin pahalı olmaları yüzünden, endüstri hücre yapımında daha ucuz malzemeler aramıştır.Seçilen malzemeler, ışığı daha iyi soğurdukları ama buna karşılık sadece 1 mikron kalınlığında olduklarından, malzeme bedeli çok azalmıştır. Genel olarak kullanılan malzemeler amorf silicon ( a-Si, düzensiz formdaki silikon ) veya polikristalin malzeme : kadmiyum tellür ( CdTe) ve bakır indiyum - galyum - diselenid ( CIS veya CIGS ) dir.Her üç malzeme de metrelerce boyutlardaki taşıyıcılar gibi büyük alanlara uygulanabilirler ve böylelikle de yüksek miktarlarda üretilebilirler. İnce film yarıiletken tabakalar cephe kaplama camlarına veya paslanmaz çelik üzerine uygulanabilirler.Tüm ince film teknolojileri karmaşıktır. 1 cm2 de yaklaşık %8 verim alınabilindiği ilk hücrenin üretilebilmesi için büyük araştırma kuruluşlarınca 20 yıllık bir araştırma - geliştirme çalışması yapılmıştır.Amorf silikon, ince film teknolojisinde en geliştirilmiş olanıdır. En basit formu, hücre yapısı tek sira p - i - n katmanlı olarak imal edilendir. Bu tip hücreler güneş ışığı altında çıkış güçlerinin %15 - %35´ine kadar kayba uğrayabilirler.Bu kayıp etkisine, bunu keşfedenin adına binaen Staebler – Wronski etkisi denir. Daha iyi bir kararlılık, ince tabaka kullanarak tüm malzemedeki elektrik alanını arttırmakla mümkündür. Ancak bu da ışık soğurunumunu ve dolayısıyla da hücre verimini azaltır.Bu durum yüzünden endüstri, birbiri üzerine yerleştirilmiş örneğin üç katlı p – i –n katmanlarından oluşturulan tandem hücreleri geliştirmiştir. a-Si hücre yapısında bazen band aralığını azaltmak ve ışık soğurumunu arttırmak için germanyum kullanılmaktadır. Tüm bunlar karmaşıklığı ve maliyetleri arttırmaktadır.

İnce film hücrelerden pratikde yararlanılabilir gerilimler elde edebilmek için, üreticiler hücreler arasında ayrıca başka seri bir bağlantıya gerek duyulmayacak şekilde lazer işlemlerle birbirlerine yakın ön ve arka hücreleri panel imalatı esnasında direkt olarak seri bağlarlar.Kristalin panellerde olduğu gibi ince film hücrelerde dış koşullara dirençli ve mukavemetli, sağlam paneller oluşturacakları şekilde lamine edilirler. %5 - %8 ´lik panel verimleri ile c-Si panellerden daha düşük verimli ama daha düşük malzeme bedeli ve büyük yüzeylere uygulanabilirlikleri sayesinde daha ucuzdurlar.Bazı ince film malzemeler uzun zaman içersinde performans düşmesi gösterirler ve kararlı çıkış verimleri, olmaları gereken nominal verimlerinden %15 - %35 oranlarında daha düşük olabilir. Birçok ince film teknoljisinden araştırılmaları esnasında %13 üzerinde ve bu hücrelerle yapılmış en iyi prototip panellerde de %10 verim alınabilir. Düşük maliyetli olan bu teknoloji, uzun zaman kullanıldıklarında, kararlı bir verimlilik (en az % 10) ile yüksek kar oranı sağlayabilecek teknolojilerden birisidir.Amorf silikon; basit, ucuz ve büyük alanlara uygulanabilirliği ile günümüzde kristalin Si teknolojisinin kararlı yüksek verimiyle kombine olabilmenin yollarını da araştırarak, mikrokristalin kullanarak daha ileri başka icatlara yol açacak çok gelişmiş ilginç bir ince film teknolojisidir.Geleneksel c-Si üretim teknolojisi yıldan yıla sürekli olarak geliştirilmekte ve üretim maliyetleri de düşmeye devam etmektedir.

Özellikle Almanya’da şebeke bağlantılı pazarda ince film teknolojisi önemli rol oynamaya başlamakla beraber, kristalin teknolojisi pazarda hakimiyetini sürdürmektedir. İnce film, düşük güçlerde ( <50 kW ) ve tüketici elektroniği uygulamalarında büyük bir boşluğu doldurmakta ve özellikle binaya entegre PV uygulamaları ( BIPV ) için önerilebilinmektedirler.

Gelişmekte olan Teknolojiler : Elektrokimyasal PV Hücreleri :

Katı haldeki ışık soğurucu katmanlardan oluşan kristalin ve ince film solar hücrelerden farklı olarak, elektrokimyasal solar hücrelerin aktif komponentleri sıvı haldedirler. Bu hücreler ışığı soğurmak icin boya temelli materyaller kullanırlar ve elektron - delik çiftlerini nanokristal titanium dioksit yarıiletken katman üzerinde oluştururlar. Bu ince oksit tabakası kaplı bir cam ile ( hücrenin ön kontağı ) cam veya metal levhalı karbon arka katman arasında sandviç şeklindedir.Bazı düşüncelere göre bu hücreler, basitliklerinden ve ucuz malzemeler kullanılarak imal edilebildiklerinden, gelecekte düşük üretim maliyetleri vaat etmektedirler. Üretimin genişletilebilme zorlukları ve güvenilirliği gibi sorunlar bunun tersini söylemektedir. Düşük güçteki cihazları besleyen boya - temelli nanokristal elektrokimyasal PV hücreli prototipler piyasada gözükmeye başlamışlardır ( %7 verimli ve 120 cm2 hücreler ).

Kristal teknolojisi ile Thin-film teknolojisi arasındaki özet farklar :

Kristal teknolojisi, yari iletken - mikroelektronik endüstrisinden güneş enerjisi endüstrisine aktarılmış bir know-how ürünüdür. Silikon hammaddesinin bazı işlemlerden geçerek temelde entegre devrelerde kullanılan saflığa getirilmelerinden sonra bu malzemenin kristal formunda büyütülmesi ( Ingot ) ve levhalar halinde kesilerek ( Wafer ) oluşturulan bu yarı iletken levhaya fosfor ve bor mineralleri enjekte edilerek (Cell ) elektriksel yük farklı yani p – n geçişli bir pil üretilmesidir. Bu teknikle üretilen hücreler %11 - %16 verimlilikte olup ( verim = birim alanda- hücreden alınabilinen elektrik güç ile üzerine düşen ışınım gücü arasındaki orandır ), çevre koşulları ile güneş ışığının malzemenin düşük degradasyon özeliği nedeniyle ömrünün çok az etkilenmeleri ile sektörün yaklaşık % 80 ine hakim bir teknolojidir. Bunun yanında üretim prosesinin pahalılığı, özellikle de kullanılan silikon hammaddenin ultra-saflığa getirilmesi işlemlerinin pahalılığı nedeniyle aşağıda açıklanan thin-film e göre ilk yatırımı daha yüksektir.

Thin-Film (ince film) teknolojisi, hesap makinalarında kullanılan güneş pillerinin kullandığı teknolojidir. Güneş enerjisi sektöründe maliyet düşürme konusundaki uğraşlar neticesinde thin-film paneller MW mertebesinde uygulamalar yapılarak sektördeki pazar paylarını artırmıştır. Burada temel fark silikonun kristal olarak büyütülmeden amorf halde bir taşıyıcı yüzeye (genelde cam) fiziksel-kimyasal metodlarla püskürtülerek yapıştırılması, ardından da elektrik aktarımı için "junction" lar yapılıp panel haline getirilmesidir. Bu teknolojinin en büyük handikabı güneş ışığı altında bir süre sonra malzemenin elektrik üretim kapasitesinde düşüş yaşanması ve performans kaybıdır. Avantajı da daha az (yaklaşık 1/10) hammadde kullanılarak hammaddeden tasarruf edilmesi ve üretim tekniğinin daha büyük taşıyıcı yüzeyler üzerine uygulanabilinmelerinden dolayı hacimli imalatlarda ekonomik avantaj sağlamasıdır.

http://www.solar-santral.com/menu_detay.asp?id=655

Bu haber 21 defa okunmuştur.

5 4 3 2 1

Yorumlar (0) Yorum Yaz Tavsiye Et Yazdırılabilir Sayfa Word'e Aktar
Teknik Bilgiler

Rüzgar için Yıldırım ve Aşırı Gerilime Karşı Koruma
Rüzgar Türbinleri için Yıldırım ve Aşırı Gerilime Karşı Koruma

TEDAŞ'a girmek isterseniz,işte mülakat soruları
TEDAŞ'a girmek isterseniz,işte mülakat soruları
Yangından Koruma Sınıfları
Busbar enerji dağıtım sistemleri
Termal Kamera ile Elektrik Sistemlerinin İzlenmesi
Akıllı bina teknolojileri
Binalarda Enerji Verimliliği için Ölçmenin Önemi
Işık Kaynakları
Alçak Gerilim Parafudrları
Yıldırım Çeşitleri ve Aktif Paratonerler
Fotovoltaik Sistemlerin Yüksek Gerilimden Korunması
İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği



HABER ARA

-- Tüm Kategoriler -- Güncel Haberler Şirket Haberleri Ürün Haberleri Fuar ve Kongre Elektrik Video Teknik Bilgiler Uzman Gözüyle Roportajlar Linkler Gelişmiş Arama



AKTUEL HABER



GAZETELER






EN ÇOK OKUNANLAR
TEDAŞ'a girmek isterseniz,işte mülakat soruları
Busbar enerji dağıtım sistemleri
Solar Dönen Vitrin
Yangından Koruma Sınıfları
Mete Enerji'nin yeni hedef pazarı Brezilya
Elazığ'da torna dükkanı'ndan elektrikli otomobil
Türkiye yordu Berlin'e 2,5 ayda güneş santralı kurdu
Hangi Güneş Panelini Seçelim
Alternatif Enerji Kaynaklarının Mimaride Kullanımı
UMG 96 Darbe Çıkışlı Dijital Enerji Ölçüm Cihazı

elektrikhaber.net
RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi

Yükleniyor...

Hiç yorum yok: